VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Křivoklát

říjen 2024

Krásný hrad s výkladem výborného průvodce a lesy všude kolem

O víkendech se snažíme alespoň jeden ze dnů udělat nějaký výlet, a tak poznáváme blízké i vzdálenější okolí. Oblíbeným portálem na pražské akce je CityBee Tentokrát však nenabízel nic, co by nás lákalo nebo co bychom neznali. V možných akcích tak byly Dny otevřených ateliérů, které jsme si v minulosti užili, ale chtěli jsme něco bližšího než v tento čas nabízené ateliéry na Vysočině.

Křivoklát focený z vyhlídky Karla Egona z Fürstenbergu

V rámci dovolené po Pobaltí se nám všem moc líbily navštívené hrady a zámky, ale v našich máme s klukama ještě resty, a tak jsme vyrazili na Křivoklát. Oba jsme jej několikrát navštívili, ale to bylo ještě "před dětma". S našima chlapíkama jezdíme po zámcích v rámci dovolené, a tak máme zkouknuté spíše ty vzdálenější od domova, takže je na čase to napravit. Teď, začátkem října je už nutné zkontrolovat, zda má daná památka ještě otevřeno, ale Křivoklát je otevřený skoro pořád.

Prohlídky jsou průvodcované, a tak jsme si raději rovnou koupili lístky na konkrétní čas přes internet.. Zvolili jsme celý okruh hradem (340 Kč dospělý/ 100 Kč dítě 6 – 17 let). Dá se zvolit i kratší okruh, ale i když tento trval 100 min, tak čas příjemně uplynul a ani nejmladší člen výpravy se nenudil.

Zaparkovali jsme v obci na veřejném místě na parkování naproti restauraci Pod Hradem, kam jsme si pak po prohlídce zašli na fajn oběd za přijatelné ceny (svíčková 249 Kč, plněné knedlíky 179 Kč) a obsluha byla moc milá.

Na hradě jsou stylové obchůdky s řemeslnými výrobky a je tu i kavárna, kterou jsme sice netestovali, ale hezky to z ní vonělo. Ve venkovním stánku pražili mandle a v obchůdku nad schody se dala koupit zmrzlina.

Průvodce nám nejprve představil hrad a pak nás prováděl po jednotlivých jeho částech. Výklad prokládal milými hláškami a vtípky, ale uměl i fundovaně reagovat na dotazy. Prohlídka probíhala v pohodovém tempu, tak jsme si prohlédli hlavní prostory a exponáty, ale nebyli jsme z toho zahlcení ani unavení, informací bylo tak akorát.

Prohlídka hradu se nám hezky propojila s před třemi týdny navštívenou výstavou korunovačních klenot na Pražském hradě ve Vladislavském sále, protože na Křivoklátě klenoty také nějakou dobu pobývaly a tak tu mají jejich repliku. Je tu také druhý největší gotický sál v Čechách hned po Vladislavském. 

Mimo zakoupenou trasu nám průvodce doporučil i zajít na menší věž  - Huderku (hlavní věž je na trase) a pomník Karla Egona II. z Fürstenbergu, od kterého je pěkný výhled a klasické fotící místo. Obě tato místa stojí za vidění a jsou k navštívení zdarma.

Klukům i nám se výlet moc líbil a na jaře si asi doplníme vzdělání na dalších našich hradech a zámcích.

A pokud si chcete udělat výlet i do okolních lesů, které jsou krásné, můžete vyzkoušet bojovku Čertí stezka. Je připravená právě na procházky přírodou, kdy není třeba nic dopředu připravovat a stačí vytisknout podklady a vydat se na výlet.

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!