VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Nové prázdninové hry a pohledy

Červenec 2024

Prázdniny jsou o krásných vzpomínkách na dny plné slunce a her a také pohledy, které potěší adresáta i odesílatele.

Cena:

Odkaz: 

Pro svoje i ostatní děti už tradičně připravuji každý rok jednu až dvě vícedenní hry, aby byly prázdniny pokaždé jiné, ale vždy krásné a plné dobrodružství a her. Letos jsem přidala Víkendovku Podivuhodné cesty a týdenní hru Živly a rovnováha. Na příměstském táboře jsme s dětmi hrály hru Kaleidoskop, takže ta také brzy přibude na stránky. 

K novým pohledům mě inspirovaly vícedenní hry. Smajlíci jako indikátor aktuální nálady posádky jsem použila ve Vesmírné misi. Strašidla jsou z Víkendovky se strašidly a všechno to jsem vyfocena  já, i když mi to nikdo nevěří. Část obrázkového slovníku jsem vzala ze hry Živly a rovnováha, protože jak jinak se nejlépe domluvit s domorodci než pomocí obrázků. A Kaleidoskop, který jsme s dětmi v rámci nové hry vyráběli, je třeba přiměje dívat se na svět jinak, hezčeji. Pokud se vám bude chtít, u pohledu s kaleidoskopem vystřihněte naznačené části a nalepte do nich fólii nebo z obou stran izolepu, kterou nabarvíte barevnou držící fixou (lihovkou nebo i jinou)

Všechny pohledy jsou ke stažení zdarma. Stahujte buď

Prázdninové pohledy ke stažení

Nejnovější přírůstky  

Pohledy s hrami, které děti zabaví i pobaví

Pohledy s hláškami a pohledem pro líné pisatele

Pohledy s hláškami podruhé

Klasika s myšákem pro nejmenší

Her je k dispozici už přes 30, z toho 11 vícedenních, tak jak si vybrat to pravé pro vaši rodinu či partu a proč se vůbec namáhat a s dětmi si hrát? To asi není vaše otázka, když jste na těchto stránkách :-)

Ne všechny děti s nadšením jezdí na tábory, ale všechny do jednoho (a to jsem jich poznala už opravdu hodně) se rády zapojí do hry, pokud je zaujme téma. Ano, jsou náročnější, než jsme byli my, protože virtuální svět jim poskytuje snadno dostupnou zábavu. Na hry a zábavu v reálném světě však vzpomínají mnohem raději. Od nejedné maminky mám zpětnou vazbu, že děti prohlásily čas strávený s některou z mých her za úplně nejlepší část prázdnin.

Hry jsou kompletně připravené a obsahuji:

příběh, který děti hrou provází

podrobný návod a postup k jednotlivým aktivitám a hrám

spoustu grafických podkladů na dotvoření atmosféry a usnadnění hraní (ať už v podobě herních plánků, odměňovacích karet, pozvánek, diplomů, materiálů se šiframi a obrázky apod.).

Ani méně hraví či kreativní rodiče se nemusí bát, že by nevěděli, co a jak s dětmi hrát, protože návod je vším provede krok po kroku. Herně zkušeným rodičům podklady vytvoří rámec, který mohou dle libosti dotvořit, ale i oni velmi oceňují precizně připravené podklady, díky kterým ušetří mnoho večerů svého času, který by jim jinak přípravy zabraly.

Hezky to vystihuje reakce maminky Dity G. zaslané podklady k detektivní hru: „Ty brďo. Padla mi brada. Podklady vypadají úžasně. Takhle bych to připravovala taky, kdybych nato měla čas. A nutno dodat, že jsem skutečně perfekcionistka (a navíc učitelka/češtinářka), mě jen tak něco neohromí.“

Maminka Alžběta mi nedávno napsala: „Měla jsem trochu obavy, jestli zaujmu i ty starší, ale podařilo se a moc jsme si to všichni, včetně dospěláků, užili. Děti hlavně oceňují, že jednotlivé úkoly nejsou jen tajenka nebo vyplňování na papíru, ale že je hra plná skutečných úkolů.”

Nejraději mám vícedenní hry, protože děti nejlépe vtáhnou do tématu a krásného světa fantazie a hraní. Děti pak na dovolenou vzpomínají ne podle lokality, kde byly, ale podle hry, která se daný rok hrála.

Týdenní etapová hra Krakonošova zkouška

Týdenní hry (5 etap hraní)

Krakonošova zkouška tematicky navazuje na Krkonošské pohádky a děti každý den poznávají jednoho hlavních hrdinů od Anče, přes Trautnberka až po Krakonoše. Hra je pro nejmenší děti – hráli jsme ji hlavně s prvňáčky a druháčky a pár předškoláky.

Týdenní etapová hra Tajemní skřítci

Tajemní skřítci a vílí slzy navázaly na pohádkovou notu a děti se snaží v pěti etapách pomáhatskřítkům a každý den získávají část kouzelného zaklínadla, které pak společně musí pronést.

Týdenní etapová agentská hra

Velká agentská hra následovala po skřítcích, protože naši prťousci si už přišli příliš velcí na pohádky. Dostali tedy povolávací rozkaz a nastoupili na výcvik do agentské akademie, kde se učili nejrůznějším agentským dovednostem, hodně šifrovali, předávali si zprávy pomocí mrtvých schránek a museli být pořád ve střehu, protože co kdyby jim někdo strčil do boty tarantuli...  

Týdenní etapová hra o naší Sluneční soustavě

Vesmírná mise není jen tak pro někoho, a tak děti nejprve musely vyplnit dotazník pro uchazeče. Posádka pak vyrazila na poznávání jednotlivých planet naší sluneční soustavy a děti to nejen hodně bavilo, ale odnesly si i spoustu zajímavých poznatků o vesmíru. Na Venuši mapovaly přes hustou atmosféru její povrch, vyráběly přistávací modul na Mars nebo tvořily vlastní zprávu pro možné jiné civilizace. Na doplňkové materiály je tato hra hodně bohatá a dětem tak přiblíží vesmír v celé jeho kráse.

Týdenní etapová detektivní hra

Záhada zmizelé oběti děti vrhne do rolí detektivů. Seznámí je s reálnými detektivními postupy a vše si zapisují do svých detektivních deníků. Indicie vedou malé detektivy přes pět různých zemí asijského kontinentu, a tak poznávají i místní specifika. Samozřejmě nechybí tajné zprávy, úkoly i jeden STEM projekt.

Týdenní etapová hra o Africe

Expedice Afrika dětem ukáže krásy afrického kontinentu a pomohou rodině pátrat po zmizelém bratrovi, profesoru antropologie. Poodhalí místo původu člověka, pomohou dovést vodu do vesnice i si zkusí předávání zprávy na velké vzdálenosti. Tato hra vznikala jako primárně letní, a tak nechybí ani vodní hrátky.

Týdenní etapová hra o expedici k přírodním národům

Živly a rovnováha je hra o záchraně vod a hledání rovnováhy, využívající moudrosti přírodních národů. Hráči se vydají do kolumbijských hor Sierra Nevada de Santa Marta a budou každý den poznávat jeden ze živlů. Vyzkouší si poznávání přírody různými smysly, spolupráci v týmu i ve dvojicích, různé nové hry, aktivity, šifru, STEM projekt i tvoření. Hra je zaměřena na komunikaci, kreativitu a fyzické aktivity.

Hry do rodiny i pro partu

Týdenní hra Věštba a hry na prodloužené víkendy vznikly primárně pro menší počet hráčů, a ledají se hrát i jako klasické týdenní hry ve více dětech.

Týdenní etapová hra zavede děti do středověku

Věštba je kombinací deskové hry, her na hrdiny (kdo z vás kdysi hrál Dračí doupě?) a klasických táborových her. Téma sahá do historie a úkolem skupinky je pomoci odvrátit strašlivou věštbu, která byla seslána na královnu.  Samozřejmě nechybí akční i kreativní úkoly a za které hráči získávají groše a za ně si na konci mohou koupit pergamen na zapsání svého přání.

Hra o poznávání strašidel a záchraně hodného ducha

Víkendovka se strašidly vznikla jako alternativa k týdenním hrám, kdy tři etapy hraní se za týden lépe zvládají, pokud máme i jiný hlavní program. Vrátila jsem se opět k tématu strašidel, protože tajemno a záhady se neomrzí. Hráči tvoří Lexikon strašidel a jednotlivá strašidla do něj vždy lepí speciální vlastnoručně umíchanou směsí od čarodějnice. V rámci poznávání strašidel lesních, živlů i domácích se o nich leccos naučí a v závěru pomohou vysvobodit jednoho hodného ducha. Tato hra je pro mě osobní, když si prohlédnete fotky k jednotlivým strašidlům (mimo kostlivce), pochopíte proč ;-)

Víkendová etapová hra o 9 vynálezcích

Tajný úkol je naopak racionální a hráče přenese do prostředí vynálezců. Jejich úkolem je rozsoudit mnohaletý spor o jejich významu. Děti postupně poznají devět vynálezců a vyzkouší si úkoly a aktivity s nimi spojené. Průvodcem je jim sám duch Alfréda Nobela a děti určí, kdo získá cenu za nejvýznamnějšího vynálezce, který nebyl oceněn „Nobelovkou“. Jednotlivé hlasování a pořadí na dalších místech hráči zapečetí a vytvoří časovou schránku s otevřením za 50 let, stejně jako u opravdové ceny.

Hra o významné osobnosti

Podivuhodné cesty jsou nejnovější víkendovkou, která pomocí zábavných úkolů a dílčích her seznámí hráče se životem a dílem významného člověka, jehož totožnost je na začátku hry tajná.
Děti si budou moci vyzkoušet aktivity spojené s jeho životem, získat všechny dílky do puzzle života a postupně tak jeho totožnost odhalovat. Pokud chcete vědět, o koho se jedná, napište mi, ale takto veřejně to tu nedám, kdyby sem zabloudilo zvídavé dítko :-)

Krom her mám na stránkách k dispozici i různé tipy na dovolené s dětmi pod stanem (Korsika, Sardinie, Slovensko, Island) a nebo i kratší výlety po krajích českých i moravských (Slezsko zatím nemám sepsáno, ale také jsme tu navštívili několik krásných míst)

Tak pojďme udělat dětem krásné a nezapomenutelné prázdniny plné her a dobrodružství!

Jana...

...a agenti, piráti, detektivové, kosmonauti a hromada dalších smyšlených či skutečných postav, se kterými vracím děti do hry a na vlnu fantazie.

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!